SLIKARSTVO

Gordana Šiško je članica Hrvatskog likovnog društva od prvog mjeseca 2019. godine.
Slikanjem se bavi dugi niz godina, a intenzivno zadnjih desetak godina.

„Moje slike sam ja kroz boje i poteze u trenutku kad trebam samo slikati i tako Biti.
Jakih, intenzivnih boja i energije.
Čvrstih poteza kistom i gustih slojeva, vidljive trodimenzionalne površine.
Često apstraktnih motiva koji se različito iščitavaju, ponekad jasnih i realnih.
Moje slike su moje dobre vibracije.
Iako pišem poeziju svakodnevno, nekad jedino slikanjem mogu izraziti stanje svog duha, svoj emotivni trenutak. Ta materijalizacija osjećaja u opipljivu likovnost, daje mi veliko zadovoljstvo. Gledajući naslikanu sliku znam da sam ostavila dio sebe na platnu i da će svako tko bude gledao to platno, vidjeti dio mene i dio sebe.
Raduje me jako svaka pozitivna reakcija ljudi koji vide moje slike govoreći da zrače jakom energijom i pozitivom.“
Sudjelovala je na desetak zajedničkih izložbi te je u drugom mjesecu 2020. imala samostalnu izložbu.

Uz samostalnu izložbu naziva „crna BOJA i.“ Saša Brkić Kristensen, povjesničarka umjetnosti je napisala (PDF katalog):

„Gordana Šiško predstavlja se recentnim radovima izvedenim u tehnici akrila na platnu. Radi se o apstraktnim kompozicijama velikog formata, snažnih i kontrastnih kombinacija boja.

Koristi suzdržanu paletu, svodeći je primarno na nekoliko nijansi plave, crvene, crne i bijele, uz koje se tek povremeno javljaju žuta, narančasta ili ružičasta boja. Velikim plohama i energičnim potezima, umjetnica stvara slične, a različite radove, od kojih je svaki prava eksplozija boja. Ta eksplozija na platnu uvijek iznjedri nešto drugačije, tako da se umjetnica, usprkos ograničenim izražajnim sredstvima, nimalo ne ponavlja.

Gordana Šiško kreće od konkretne ideje koju predoči u apstraktnu sliku. Svaki od radova nosi jasan naziv, no oni promatraču ostavljaju mjesta za vlastiti doživljaj slike.
Osim slojeva značenja koje sadrže njezini radovi, njezine su slike građene i od višeslojnog nanosa boja, koje na platno umjetnica slaže u plohama različitog usmjerenja. Ona svoje radove dovršava tako da površinu „uništava“. Umjetnica površinu grebe stvarajući tanje i šire linije čime dobiva završnu teksturu slika koje time dobivaju treću dimenziju.
Izražavanje u apstraktnim formama, strogo definirana likovna sredstva kao i završna obrada površine.“